Klarowin do win białych i różowych - 10g





Opis
Klarowin do win białych i różowych - 10g
Chcesz cieszyć się klarownym winem lub sokiem owocowym? Wykorzystaj Klarowin - skuteczny środek klarujący do win i soków przeznaczony szczególnie do win białych i różowych. Jedno opakowanie o gramaturze 10 g wystarcza na 10 L wina lub soku i zawiera w składzie bentonit (naładowany ujemnie), który po napęcznieniu w wodzie wykazuje właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane dodanie, głównie białka, jony metali, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Delikatnie zwiększa zasadowość wina. Tworzący się osad jest mało zbity i delikatny, łatwy do sączenia.
- Do klarowania win i soków - zawiera bentonit (naładowany ujemnie) wykazujący silne właściwości adsorpcyjne
- Idealny do win białych i różowych - tworzy osad łatwy do sączenia
- Wydajny - opakowanie 10 g wystarcza na klarowanie do 10 L wina lub soku
- Łatwy w użyciu - wymieszaj Klarowin w 100 ml wody, odstaw na dobę, a następnie dodaj do wina lub soku
- Klarowne wino w tydzień - efekt widoczny już po ok. 7 dniach, w formie opadającego na dno osadu
Uwaga!
Środek stosujemy dopiero po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji! W innym przypadku proces klarowania nie przebiegnie prawidłowo i nie nastąpi efekt koagulacji.
Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Tak sporządzoną mieszaninę pozostaw na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlej do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.